Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Pofta de sare este determinată genetic

    Un studiu realizat la Universitatea din Edinburgh arată rolul pe care îl au genele în dorinţa unor persoane de a consuma alimente sărate.



    Pofta de sare este determinată genetic.


    Oamenii de ştiinţă au modificat genetic animale de laborator eliminând o genă într-un număr mic de celule din creierul lor.

    Gena era cunoscută ca fiind legată cu tensiunea arterială ridicată la om, dar modul în care este controlată era neclar.

    Înlăturarea genei a făcut ca animalele să dezvolte un apetit puternic pentru sare, iar atunci când au avut posibilitatea de a alege apă potabilă normală sau apă sărată, au consumat apă sărată de trei ori mai mult decât animalele nemodificate.

    Aceleaşi animale modificate genetic au avut tensiunea arterială ridicată atâta timp cât au băut apă sărată. După ce nu li s-a mai dat apă sărată, tensiunea arterială a revenit la normal.

    Studiul arată că respectiva genă joacă un rol important în controlul apetitului pentru sare şi în creşterea tensiunii arteriale.

    Rezultatele sugerează că ar putea fi posibilă obţinerea unor medicamente care să ajute bolnavii de inimă să gestioneze aportul de sare şi să reducă efectele negative ale tensiunii arteriale.

    1 SEPTEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii americani au produs un mini-creier uman în laborator, o realizare care ar putea avansa cercetările în domeniul bolilor neurologice.
    Primarul unui oraş în Piemont, Italia, a dispus închiderea reţelelor Wi-Fi din două şcoli, considerând că dăunează sănătăţii.
    Oamenii de stiinta de la Scripps Research Institute, din Statele Unite, au descoperit noi detalii ale mecanismului natural de aparare anticancer. Ei au identificat cheia ce declanseaza un mecanism celular important de blocare a cancerului.
    Conform cercetărilor de la Weill Cornell Medicine, din Statele Unite, anumite tipuri de bacterii din intestin pot mobiliza sistemul imunitar pentru a reduce severitatea unui accident vascular cerebral.
    Autismul îşi are originile mult mai devreme decât în primul an de viaţă. Scanările creierului pot detecta autismul cu mult înainte ca orice simptom să fie vizibil.
    Un nou studiu efectuat de cercetători de la Centrul de Diabet din Universitatea din California, San Francisco şi de la Centrul Medical al Universitaţii din Washington arată că celulele imune din creier pot declanşa supraalimentarea şi creşterea în greutate ca răspuns la dietele bogate în grăsimi.