Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    O plantă ar putea ajuta în lupta cu tuberculoza

    Un medicament extras din plante folosite de secole în vechea medicină chineză pentru a trata malaria, ar putea ajuta la tratamentul tuberculozei şi ar putea încetini evoluţia rezistenţei la medicamente.



    Artemisia annua.


    Într-un studiu realizat la Michigan State University, un vechi remediu numit artemisinin, izolat din plata Artemisia annua sau peliniţă, a oprit capacitatea bacteriilor ce provoacă tuberculoza, Mycobacterium tuberculosis, să devină latente.

    Acest stadiu al bolii face adesea utilizarea antibioticelor ineficientă.

    Când bacteriile sunt latente, ele devin extrem de tolerante la antibiotice. Blocarea latenţei face bacteriile mai sensibile la medicamente şi scurtează timpii de tratament.

    Mycobacterium tuberculosis, sau Mtb, are nevoie de oxigen pentru a se dezvolta în organism. Sistemul imunitar privează această bacterie de oxigen pentru a controla infecţia.

    Artemisinin atacă o moleculă numită heme, care se găseşte în senzorul de oxigen al Mtb.

    Prin perturbarea acestui senzor şi, în final, prin închiderea lui, artemisinin a oprit capacitatea bacteriei de a sesiza cât de mult oxigen primeşte.

    Atunci când este lipsită de oxigen, Mtb trece într-o stare latentă, care o protejează de stresul lipsei de oxigen. În cazul în care nu poate sesiza nivelul scăzut de oxigen, ea nu poate deveni latentă şi moare.

    Bacteria aflată în stare latentă poate rămâne inactivă zeci de ani în organism. Dar, în cazul în care sistemul imunitar slăbeşte la un moment dat, se poate trezi din nou şi se răspândeşte.

    Din cauza duratei mari a tratamentului pentru eradicarea bolii, mulţi pacienţi nu îl finalizează.

    Terapia incompletă joacă un rol important în evoluţia şi răspândirea tulpinilor rezistente la multe medicamente.

    Cercetările ar putea fi cheia pentru scurtarea duratei tratamentului, ducând la îmbunătăţirea rezultatelor şi încetinirea evoluţiei bacteriilor rezistente la medicamente.

    14 FEBRUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de cercetători de la University of Copenhagen şi Danish State Serum Institute pregăteşte studiile pe oameni pentru un vaccin împotriva unei boli care infectează peste 100 de milioane de persoane în fiecare an.
    A fost inventat dispozitivul care măsoară ultraviolete acumulate de un individ şi doza efectivă generată de vitamina D. Acest dispozitiv, conectat cu un dispozitiv mobil (Android sau iPhone), poate furniza date în timp real cu privire la expunerea totală la soare.
    Copiii născuţi prin cezariană, comparativ cu cei născuţi într-un mod natural, au un risc cu 20% mai mare de a suferi de alergii, astm sau diabet, dar şi un risc crescut de obezitate.
    Oamenii de ştiinţă au găsit o legătură între creşterea tumorilor pulmonare şi ritmurile circadiene perturbate.
    Cercetările oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Canberra din Australia au condus la descoperirea unei activităţi asemănătoare creierului în sistemul imunitar uman, într-un proces care ar putea duce la tratamente mai bune pentru bolile autoimune.
    Cercetătorii au ajuns la concluzia că nouă din zece tipuri de cancer sunt cauzate de factori de mediu, cum ar fi fumatul, arsurile solare şi obezitatea.