Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Relicve din Epoca de Piatră găsite în Marea Baltică

    Artefacte cu o vechime de 11000 de ani, lăsate de nomazii din Epoca de Piatră, au fost descoperite în Marea Baltică, într-un golf ce a fost cândva o lagună plină cu nisip.


    O echipă de arheologi de la Södertörn University din Suedia au făcut scufundări în golful Hano din largul coastei Skåne County, la 16 metri adâncime. Aici au găsit ceea ce pare a fi o groapă de gunoi în care nomazi din Epoca de Piatră au aruncat resturi care s-au conservat mai bine decât dacă ar fi fost aruncate pe sol, din cauza lipsei de oxigen dată de sedimentele bogate în materie organică.

    Una dintre cele mai interesante descoperiri este un harpon sculptat din os de animal. Tot aici au fost găsite oase de animale astăzi dispărute, obiecte din lemn, coarne de cerb, unelte din silex.

    Numărul de obiecte este considerabil şi este neobişnuit să se găsească obiecte organice atât de vechi în stare bună.

    24 FEBRUARIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Misiunea NASA de studiere a centurilor Van Allen, doua sonde lansate pe 30 august 2012, a descoperit o a treia centura de radiatii in jurul Pamantului, necunoscuta pana acum. Centurile de radiatii, denumite dupa cel ce le-a descoperit acum 55 de ani, James Van Allen, sunt regiuni din spatiu, bogate in particule incarcate electric, ce se pot largi in cazul furtunilor solare, creind probleme comunicatiilor si satelitilor, ca si astronautilor aflati in spatiu.
    Studiile anterioare au sugerat că Tyrannosaurus rex ar fi putut alerga cu viteze extraordinare, dar un nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Manchester consideră că mărimea şi greutatea dinozaurilor au făcut alergarea imposibilă, deoarece picioarele s-ar fi îndoit şi s-ar fi rupt sub presiunea greutăţii lor.
    Este posibil ca delfinii, şi nu elefanţii, să aibă cea mai bună memorie din lumea animală. Într-un nou studiu, oamenii de ştiinţă spun că delfini ţinuţi în captivitate au demostrat capacitatea de a recunoaşte sunetele emise de un fost partener de bazin după ce au fost despărţiţi mai mult de 20 de ani.
    Oamenii preferă astazi recompensele imediate în faţa celor pe termen lung. Această tendinţă de a elimina interesul pentru viitor, contribuie la problemele zilelor noastre, individuale şi sociale. Cel puţin aşa arată un studiu, efectuat de neurologi şi psihologi de la VU University din Amsterdam, care demonstrează că natura îi face pe oameni mai puţin impulsivi.
    Cercetătorii francezi au ajuns mai aproape de rezolvarea enigmei oamenilor mici, ale căror oase fosilizate au fost găsite pe o insulă indoneziană.
    Pentru prima dată s-au descoperit intr-un cimitir de dinozauri în situl Kulinda, pe malurile râului Olov din regiunea Transbaikal, dinozauri ierbivori cu pene şi solzi. Până acum, doar dinozaurii carnivori se credea că au avut pene.