Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    S-a descoperit cel mai mare vulcan de pe Pământ


    O echipă de cercetători de la Universitatea din Houston a descoperit cel mai mare vulcan de pe Pământ. Acest vulcan numit Tamu Masiff, acoperă o suprafaţă cât Insulele Britanice şi este aproape la fel de mare ca vulcanii giganţi de pe Marte, plasându-se astfel printre cei mai mari din Sistemul Solar.



    Tamu Masiff. Foto: University of Houston


    Situat la aproximativ 1600 kilometri est de Japonia, Tamu Masiff este cea mai mare formaţiune din Shatsky Rise, un lanţ muntos subacvatic format în urmă cu 130-145 milioane de ani, prin erupţia mai multor vulcani subacvatici.

    Până acum nu a fost clar dacă Tamu a fost un singur vulcan sau a fost compus din mai multe puncte de erupţie.

    Prin integrarea mai multor probe, inclusiv cele colectate de la bordul navei de cercetare JOIDES, cercetătorii au concluzionat că masa de bazalt care constituie Tamu a erupt dint-o singură sursă aflată în apropierea craterului.

    Tamu Masiff iese în evidenţă printre vulcanii subacvatici nu doar prin dimensiune, dar şi prin formă. Este scund şi larg, ceea ce înseamnă că fluxurile de lavă ce au erupt au parcurs distanţe mari în comparaţie cu fluxurile de lavă ale celor mai mulţi vulcani de pe Pământ. Pe fundul mării sunt mii de vulcani sau munţi submarini, cei mai mulţi fiind mici şi abrupţi.

    Nu este un vulcan înalt, dar este foarte larg, astfel încât flancurile urcă foarte lin. Are o formă de scut, format de fluxurile de lavă masive ce au emanat de la centrul vulcanului.

    Acoperă o suprafaţă de 311000 kilometri pătraţi. Prin comparaţie, Mauna Loa din Hawai, cel mai mare vulcan activ de pe Pământ, are 6200 kilometri pătraţi, iar Olympus Mons, giganticul vulcan de pe Marte, este cu 25% mai mare în suprafaţă ca Tamu Masiff.

    Se estimează că vulcanul a fost activ acum 145 milioane de ani şi a devenit inactiv după câteva milioane de ani. Partea superioară se află la doi kilometri sub suprafaţa oceanului, în timp ce baza sa se află, în cea mai mare parte, la șase kilometri adâncime.

    GH. MANOIU | 31 IANUARIE 2022




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un grup de vulcani subacvatici a fost descoperit în largul coastelor oraşului Sydney, ceea ce ar putea să permită oamenilor de ştiinţă să înţeleagă mai bine separarea Noii Zeelande de platforma continentală australiană acum 40 până la 80 milioane de ani.
    Numit oficial Qianzhousaurus sinensis, a trăit acum 66 de milioane de ani, în Cretacicul târziu şi era un carnivor feroce, văr cu Tyrannosaurus rex. Sheletul găsit era al unui exemplar adult şi a fost descoperit intact şi bine conservat într-un şantier de construcţii rutiere de lângă oraşul Ganzhou, în sudul Chinei.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Filipine au descoperit o plantă denumită Rinorea niccolifera din familia Violaceae, care poate absorbi din sol cantităţi mari de nichel fără a se otrăvi.
    Un dinozaur Nodosaurus mumificat a fost extras dintr-o rocă, cu pielea şi măruntaiele intacte, cu capul acoperit cu plăci de tip ţiglă şi o patină gri pe pielea fosilizată.
    Paleontologii de la Universidad Nacional de Educación a Distancia şi Universidad Autónoma de Madrid au descoperit scheletul parţial fără craniu al unui dinozaur necunoscut anterior, care avea o cocoaşă înaltă pe spate, asemănătoare cu cea a unui dromader.
    Oamenii de ştiinţă de la Norwegian Veterinary Institute au antrenat cai pentru a atinge o placă cu botul, dacă vor să fie acoperiţi cu o pătură. Cererile cailor s-au potrivit cu vremea, ceea ce sugerează că nu a fost o alegere întâmplătoare.