Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Test simplu pentru depistarea precoce a cancerului

    GH. MĂNOIU | 25 MARTIE 2023

    Inginerii de la Massachusetts Institute of Technology au dezvoltat un test simplu de urină care citeste semnalele de la o tumoare care creşte, pentru a detecta boala canceroasă.



    Test simplu pentru depistarea precoce a cancerului. Foto: National Cancer Institute/Unsplash


    În ultimii ani, rata mortalităţii cancerului a crescut puternic în ţările în curs de dezvoltare, ajungând la 70% din mortalitatea de cancer la nivel mondial.

    Detectarea precoce s-a dovedit utilă, dar screeningul, cum sunt mamografia şi colonoscopia, utilizate în ţările dezvoltate, sunt prea costisitoare pentru a fi implementate în ţări cu infrastructuri medicale slabe.

    Pentru a compensa aceste decalaje, cercetătorii au dezvoltat un test simplu şi ieftin, pe hârtie, care ar putea îmbunătăţi rata de diagnostic şi ar ajuta oamenii să se trateze mai devreme.

    Diagnosticul, care funcţionează ca un test de sarcină, ar putea arăta în câteva minute, pe baza unui eşantion de urină, dacă persoana are cancer.

    Această metodă a fost folosită pentru detectarea bolilor infecţioase, iar acum, noua tehnologie permite detectarea bolilor netransmisibile în acelaşi mod.

    Tehnologia se bazează pe nanoparticule care interacţionează cu proteine tumorale numite proteaze, fiecare dintre ele putând declanşa eliberarea de sute de biomarkeri, peptide, uşor de detectat în urina pacientului.

    Pacienţilor li se face o injecţie cu nanoparticule, apoi le este testată urina.

    În versiunea originală a tehnologiei, peptidele erau detectate cu ajutorul unui spectrometru de masă. Apoi cercetătorii au adaptat particulele pentru a fi analizate pe hârtie, ca într-un test de sarcină.

    Hârtia este acoperită cu nitroceluloză cu anticorpi care pot capta peptidele.

    Odată captate, ele curg de-a lungul benzii de hârtie şi sunt expuse la mai multe linii de testare de alţi anticorpi specifici diferitelor peptide. Dacă una dintre aceste linii devine vizibilă, înseamnă că peptida ţintă este prezentă în probă.

    Metoda a fost capabilă să detecteze cancerul de colon şi formarea cheagurilor de sânge.

    Se caută de asemenea o modalitate de a implanta nanoparticule sub piele pentru monitorizarea pacienţilor pe termen lung.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Stimulatoarele cardiace, pompele de insulină şi alte dispozitive folosite în spitale au probleme de securitate care le fac vulnerabile la atacuri, conform cu două studii separate.
    Acizii grasi omega-3 ar putea preveni schizofrenia la oamenii care prezintă un risc crescut de a dezvolta această maladie.
    Cercetatori de la Johannes Gutenberg University Mainz, Germania, impreuna cu cei de la University of Dschang Camerun, au ajuns la concluzia ca unele substante chimice care se gasesc in plantele medicinale africane ar putea opri raspandirea celulelor canceroase.
    Un grup de cercetători de la Universitatea Rutgers-New Brunswick din Statele Unite afirmă că spălarea mâinilor cu apă caldă nu ucide mai mulţi germeni decât spălarea cu apă neîncălzită.
    Cercetătorii în biologie moleculară de la Universitatea din Leuven au descoperit o posibilitate de a dezvolta medicamente împotriva demenţei.
    Oamenii de ştiinţă de la Universităţile din Southampton şi Cambridge au identificat modul în care legumele cu frunze verzi, pot ajuta la subţierea sângelui, astfel încât acesta să poată scădea formarea cheagurilor şi să reducă riscul de accident vascular cerebral şi atac de cord.