Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Un test al mirosului ar putea identifica boala Alzheimer

    Noi cercetări sugerează că scăderea capacităţii de a identifica anumite mirosuri poate semnala un stadiu precoce al bolii Alzheimer şi declinul cognitiv viitor.



    Comparaţie între un creier normal (stânga) şi unul cu Alzheimer.


    Testul, numit University of Pennsylvania Smell Identification Test, a fost folosit pe 397 de adulţi, în vârstă de 80 de ani, şi care nu au avut demenţă.

    12,6 la sută dintre subiecţi au dezvoltat demenţă la patru ani după efectuarea testului de miros, în timp ce aproape 20 la sută au arătat semne de declin cognitiv.

    În test s-a folosit şi o scanare RMN de măsurare a grosimii creierului în regiunea unde de obicei apar primele lovituri Alzheimer, aşa-numitul cortexul entorhinal.

    Aceste descoperiri susţin identificarea mirosurilor ca un predictor precoce şi sugerează faptul că afectarea identificării mirosului poate precede modificările în cortexul entorhinal în stadiul clinic precoce al bolii Alzheimer.

    În prezent, boala Alzheimer poate fi identificată numai clinic, în etapele sale ulterioare, după ce creierul este grav afectat.

    16 MARTIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la University of Nottingham's School of Life Sciences au descoperit mecanismul de divizare rapidă a celulelor parazitului malariei, o descoperire care ar putea duce la noi tratamente pentru această maladie.
    Un trib izolat în jungla amazoniană a Venezuelei, pare a fi rezistent la antibioticele moderne, chiar dacă membrii săi au evitat orice contact cu lumea din afară.
    Persoanele care consumă apă cu niveluri mai ridicate de litiu par să aibă un risc mai scăzut de a dezvolta demenţă.
    Oamenii de ştiinţă chinezi de la Qinghai Everest Cordyceps Pharmaceutical au dezvoltat un substitut la o ciupercă rară tibetană, Ophiocordyceps sinensis, cunoscută pentru proprietăţile sale anti-cancerigene, dar şi afrodisiace, fiind numită şi Viagra de Himalaya.
    Cercetatorii de la Universitatea Newcastle, Marea Britanie, incearca sa obtina un nou tratament pentru sinuzita cronica. Ei folosesc o enzima produsa de o bacterie ce traieste pe suprafata marii.
    Cercetătorii elveţieni au ajuns la concluzia că mediul urban în sine ar putea avea un rol cheie în nivelurile de obezitate ale populaţiei.