Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Viaţa în oraşe afectează nivelul de obezitate

    Cercetătorii elveţieni de la Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne au ajuns la concluzia că mediul urban în sine ar putea avea un rol cheie în nivelurile de obezitate ale populaţiei.



    Georg Emanuel Opitz, Der Völler, 1804.


    Studiul a constatat că oamenii care trăiesc în vestul oraşului Lausanne, zonele clasei muncitoare, sunt mai obezi decât cei care trăiesc în cartierele mai bogate, de la Sud şi Est.

    Rezultatele au arătat că factorii luaţi de obicei în calcul, educaţie, venit, vârstă, sănătate, etnie, sex şi consumul de alcool, nu au putut explica de ce locuitorii din unele părţi ale oraşului aveau o greutate mai mare decât cei din alte părţi.

    Se pare că mediul urban în sine are un impact major, independent de venit şi de alţi factori comuni.

    Comportamentul contagios al rezidenţilor într-un cartier ar putea avea un impact asupra sănătăţii umane, iar factori cum ar fi distanţa faţă de spaţii verzi, acces la magazine, restaurante fast-food şi compartimentarea geografică ar putea fi responsabili pentru diferenţe.

    Nu se poate schimba vârsta, nu este uşor să se acţioneze asupra nivelului de educaţie şi aproape imposibil să faci venitul egal pentru toţi, dar, dacă viaţa urbana joacă un rol important în obezitate, pot exista modalităţi de soluţionare a problemei.

    5 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Noi cercetări sugerează că expunerea precoce la poluarea aerului poate avea mari efecte negative asupra sănătăţii copiilor.
    Cercetătorii de la Stanford University School of Medicine au descoperit că o proteină, cunoscută sub numele de CD47, are un rol important în dezvoltarea aterosclerozei.
    Boala celiacă este o tulburare autoimună declanşată de consumul de gluten şi noi cercetări arată că unele persoane ce au această afecţiune pot dezvolta o formă rară de cancer atunci când consumă gluten.
    Roche, gigantul farmaceutic cu sediul în Basel, Elveţia, a anunţat că va plăti 750 milioane dolari pentru dreptul de a utiliza o nouă moleculă care măreşte capacitatea antibioticelor în lupta cu superbacteriile, din ce în ce mai rezistente.
    Oamenii de ştiinţă cred că au găsit răspunsul pentru a combate un virus mortal pentru porci şi implicit pentru industria cărnii de porc: modificarea unor gene, pentru a crea porci rezistenţi la infecţia cu acest virus, numită şi boala urechii albastre.
    Un medicament numit "aducanumab", comercializat sub numele de Aduhelm, care distruge plăcile de proteine ​​care se acumulează în creierul pacienţilor cu Alzheimer, o caracteristică a acestei boli a fost aprobat pentru uz medical în Statele Unite.