Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Litiul în apa de la robinet ar putea reduce demenţa

    Persoanele care consumă apă cu niveluri mai ridicate de litiu par să aibă un risc mai scăzut de a dezvolta demenţă.



    Litiul se găseşte în mod natural în apa de la robinet.


    Litiul se găseşte în mod natural în apa de la robinet, dar cantitatea variază.

    Rezultatele unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, făcut pe 800000 de persoane, nu sunt clare. Cele mai ridicate niveluri au redus riscul, dar nivelurile moderate au fost mai rele decât cele scăzute.

    Rezultatele au arătat că nivelurile moderate de litiu (între 5,1 şi 10 micrograme pe litru) au crescut riscul de demenţă cu 22% comparativ cu nivelurile scăzute (sub 5 micrograme pe litru).

    Totuşi, apa potabilă cu cele mai ridicate niveluri de litiu (peste 15 micrograme pe litru) a avut o reducere cu 17% a riscului.

    Astfel, expunerea mai mare pe termen lung la litiul din apa potabilă poate fi asociată cu o incidenţă mai mică a demenţei.

    Litiul este cunoscut ca având efect asupra creierului şi este utilizat ca tratament în tulburarea bipolară.

    Cu toate acestea, litiul din apa de la robinet este la niveluri mult mai mici decât se utilizează din punct de vedere medical.

    Experimentele au arătat că litiul modifică o gamă largă de procese biologice în creier.

    Acest impact amplu ar putea explica efectele diferitelor doze, deoarece doar anumite doze schimbă activitatea creierului într-un mod benefic.

    În prezent, nu există nici un medicament care să poată opri, inversa sau chiar încetini progresia demenţei.

    Problema cu acest tip de studiu efectuat în Danemarca - care caută modele în cantităţi mari de date - este că nu se poate dovedi cauza şi efectul.

    Această asociere dintre litiu şi demenţă nu înseamnă neapărat că litiul în sine reduce riscul de demenţă. În zonă ar putea exista şi alţi factori de mediu care ar putea influenţa riscul de demenţă.

    25 APRILIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă chinezi de la Qinghai Everest Cordyceps Pharmaceutical au dezvoltat un substitut la o ciupercă rară tibetană, Ophiocordyceps sinensis, cunoscută pentru proprietăţile sale anti-cancerigene, dar şi afrodisiace, fiind numită şi Viagra de Himalaya.
    Cercetatorii de la Universitatea Newcastle, Marea Britanie, incearca sa obtina un nou tratament pentru sinuzita cronica. Ei folosesc o enzima produsa de o bacterie ce traieste pe suprafata marii.
    Cercetătorii elveţieni au ajuns la concluzia că mediul urban în sine ar putea avea un rol cheie în nivelurile de obezitate ale populaţiei.
    Noi cercetări sugerează că expunerea precoce la poluarea aerului poate avea mari efecte negative asupra sănătăţii copiilor.
    Cercetătorii de la Stanford University School of Medicine au descoperit că o proteină, cunoscută sub numele de CD47, are un rol important în dezvoltarea aterosclerozei.
    Boala celiacă este o tulburare autoimună declanşată de consumul de gluten şi noi cercetări arată că unele persoane ce au această afecţiune pot dezvolta o formă rară de cancer atunci când consumă gluten.