Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    A fost descoperit galionul spaniol San Jose

    Autorităţile din Columbia au anunţat descoperirea epavei faimosului galion spaniol "San Jose", Sfântul Graal al epavelor, scufundat acum peste 300 de ani, cu o încărcătură mare de aur şi bijuterii la bord.



    Bătălia navală din largul portului Cartagena, pictură de Samuel Scott.


    Epava a fost găsită lângă Insulele Rosario din Columbia, la aproximativ 25 km de coasta pe care se află oraşul-port Cartagena.

    Galionul San Jose transporta aur, argint, pietre preţioase şi bijuterii colectate din coloniile spaniole din America de Sud şi expediate regelui Spaniei, Filip V, pentru finanţarea războiului său de succesiune, când a fost scufundat în iunie 1708.

    Vasul a fost atacat de nava de război britanică Expedition chiar în afara portului Cartagena. În luptă, nava spaniolă a explodat şi s-a scufundat în apele adânci de 300 metri, ducând la moartea a aproape 600 de persoane aflate la bord şi trimiţând 11 milioane de monede de aur pe fundul mării, una dintre cele mai mari cantităţi de obiecte de valoare pierdute vreodată în mare.

    Se estimează că San Jose este unul dintre cele peste 1000 de galioane şi nave comerciale care s-au scufundat de-a lungul recifelor de corali din Columbia, în timpul celor trei secole de dominaţie colonială.

    La începutul anilor 1980, compania de salvare americană Sea Search Armada (SSA) şi autorităţile columbiene au fost parteneri în vânătoarea navei şi au fost de acord să împartă comoara. În 1981, SSA a declarat că a localizat zona în care celebrul galion s-a scufundat.

    Guvernul columbian a schimbat ulterior acordul declarând că toată încărcătura aparţine exclusiv Columbiei, fapt care a dus la un proces cu SSA. În 2011, un tribunal din Statele Unite a declarat că nava, atunci nedescoperită, este proprietatea Columbiei.

    Comoara aflată la bordul navei este estimată la aproximativ 1,3 miliarde euro. Un muzeu va fi construit în Cartagena pentru a expune comorile navei.

    7 DECEMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Muncitorii care lucrau în construcţii au scos la iveală 600 kg de monede de bronz romane, o descoperire unică şi extrem de importantă.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au anunţat descoperirea rămăşiţelor primului masacrului cunoscut, datând de acum 10000 de ani.
    În timp ce egiptenii construiau piramidele de pe platoul Giza, iar britonii Stonehenge, civilizaţia Norte Chico din Peru construia Caral, considerat cel mai vechi oraş din America. Situat la 200 km nord de Lima, în Supe Valley, Peru, Caral a fost locuit între anii 2600 si 2000 î.e.n. şi cuprinde o suprafaţă de mai bine de 60 hectare.
    O echipă de arheologi italieni, a descoperit, în timpul unei expediţii de scufundări în largul coastelor Siciliei, 39 de bare dintr-un metal misterios. Analizele efectuate sugereză că acesta ar putea fi legendarul oricalc, asociat cu mitul Atlantidei în textele antice.
    Arheologii de la universităţile din York şi Newcastle au analizat reziduurile de pe vase ceramice găsite în şase locaţii din Alpii Elveţieni şi au descoperit dovezi de fabricare a brânzei încă din epoca fierului.
    Conform unui studiu realizat de cercetători de la Durham University şi New University of Lisbon, unele basme, cum ar fi "Frumoasa şi Bestia", îşi au originile cu mii de ani în urmă, mai vechi decât mitologia clasică greacă şi romană.