Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    A fost descoperita o noua componenta a ochiului uman

    GH. MĂNOIU | 13 IULIE 2022

    Oamenii de stiinta de la Universitatea din Nottingham au descoperit un strat nedetectat anterior în cornee. Noul strat a fost numit Stratul Dua, dupa numele Profesorului de Oftalmologie si Stiinte vizuale Harminder Dua, care l-a descoperit.



    Cornee. Foto: Wikipedia
    Corneea este partea clara de protectie din fata ochiului, prin care lumina intra in ochi. Ea este transparenta, avasculara, bogat inervata.

    Oamenii de stiinta cunosteau ca ea este formata din cinci straturi: epiteliului cornean la exterior, stratul Bowman, stroma corneei, membrana Descemet si cel mai din spate, endoteliul corneei.

    Noul strat descoperit se afla in partea din spate, intre stroma corneei si membrana Descemet. El are o grosime de 15 microni, in conditiile in care toata corneea are in jur de 550 microni, dar este extrem de greu si de puternic.

    Este un strat acelular, compus din 5 pana la 8 lamele de fascicule colagen de tip 1 aranjate transversal, longitudinal sau oblic.

    Descoperirea s-a facut injectand bule mici de aer in cornee pentru a separa diferitele straturi si punandu-le sub microscopul electronic.

    Separarea acestui nou strat va ajuta la intelegerea mai profunda a biomecanicii corneene, a patologiei si a unui numar de boli ale corneei. Ar putea de asemenea sa ajute chirurgii pentru a imbunatati rezultatele grefelor si transplanturilor de cornee.

    Sunt mai multe boli asociate cu lezarea acestui strat, asa cum este hidropsul cornean, sau cu absenta lui.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de cercetători de la Institut de Recherche Expérimentale et Clinique al Universităţii catolice din Louvain a identificat modul în care se formează metastazele şi cum s-ar putea evita apariţia lor. Ei au identificat compuşi care ar putea să fie folosiţi pentru a preveni apariţia de metastaze la pacienţii cu tumori maligne.
    Energia mentală scăzută poate afecta modul de mers pe jos la persoanele în vârstă, mai mult decât oboseala fizică. Noi cercetări subliniază relaţia dintre capacitatea de mers pe jos şi starea de spirit raportată la sine.
    O mică moleculă numită tetrandrina, extrasă dintr-o plantă din Asia, a demonstrat că are potenţial de inhibare a infecţiei celulelor umane albe din sânge în vitro şi de a preveni boala Ebola.
    Un extract din planta Tripterygium wilfordii numită şi Thunder of God vine, folosită în medicina tradiţională chineză de peste 2000 de ani, a fost utilizat cu succes pentru a trata în laborator animale obeze.
    Un nou studiu sugerează că un tip de acid gras omega 3 oferă persoanelor care sunt obeze sau au o dietă săracă şansa de a evita leziuni hepatice grave.
    Moleculele găsite pe telefoanele mobile dezvăluie o cantitate uimitoare de informaţii despre sănătatea proprietarului şi stilul său de viaţă, inclusiv despre preferinţele alimentare şi despre medicamentele utilizate.