Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Bacteria Listeria radioactiva, tratament impotriva cancerului pancreatic

    GH. MÂNOIU | 24 FEBRUARIE 2022

    Cum in ultimii 25 de ani nu s-a inregistrat nici un progres in tratamentul cancerului pancreatic, cercetatorii au luat in calcul o serie de terapii alternative. Astfel s-a ajuns la utilizarea unei bacterii periculoase care a fost modificata in acest scop.



    Foto: Wikimedia Commons.
    Cercetatori de la Albert Einstein College of Medicine, din New York, Statele Unite, au cuplat un radioizotop 188 Reniu, la o bacterie vie, atenuata, Listeria, ce patrunde in celulele organismelor infectate, creand astfel o bacterie radioactiva.

    Cercetarile s-au facut pe soareci cu tumori pancreatice metastazice. Bacteria Listeria a "livrat" radioactivitatea la celulele metastazice si in tumorile primare, fara a afecta tesuturile normale.

    Acest rezultat a fost posibil deoarece Listeria a fost eliminata de sistemul imunitar din tesuturile normale, dar nu si in mediul creat de metastaze si tumori primare cu sistemul imun suprimat.

    Celulele canceroase dezactiveaza sistemul imunitar in vecinatate pentru a nu fi ele atacate si astfel devin vulnerabile la acest tratament. Bacteriile vii au eliberat sarcina radioactiva celulelor metastazice si tumorale, ducand la distrugerea lor, fara a afecta tesuturile normale, si nici ficatul sau rinichii, ai caror parametri au fost monitorizati.

    Tratamente multiple cu doze mici de Listeria astfel modificata a dus la o scadere a metastazelor cu 90% si la reducerea tumorii initiale cu 64%.

    Tratamentul cu Listeria radioactiva poate fi folosit in prevenirea reaparitiei cancerului pancreatic si a metastazelor, dupa ce a fost indepartata chirurgical tumoarea primara, deoarece acest tratament este mai putin toxic la om decat chimioterapia.

    Desi reducerea metastazelor cu 90% este impresionanta, ar trebui crescuta rata la 100%, poate prin folosirea unor forme mai puternice de radiatii, deoarece 10% dintre metastazele ramase pot fi in continuare fatale.

    Cancerul pancreatic este caracterizat printr-un comportament metastazic, in special la ficat, ceea ce face ca rata de supravietuire in al cincilea an de la instalare sa fie de 4%.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii australieni de la Menzies Institute for Medical Research al Universităţii Tasmania au descoperit că vârsta la care apar primele simptome ale sclerozei multiple este puternic legată de latitudine.
    Expunerea repetată la unele produse de curăţare afectează semnificativ funcţia pulmonară, sugerează un studiu efectuat de Universitatea Norvegiană din Bergen.
    Copiii care dezvoltă alergii ar putea fi receptivi la mai multe probleme mai târziu în viaţă, potrivit unui nou studiu.
    Noi cercetări sugerează că scăderea capacităţii de a identifica anumite mirosuri poate semnala un stadiu precoce al bolii Alzheimer şi declinul cognitiv viitor.
    Oamenii de ştiinţă de la University of Nottingham's School of Life Sciences au descoperit mecanismul de divizare rapidă a celulelor parazitului malariei, o descoperire care ar putea duce la noi tratamente pentru această maladie.
    Un trib izolat în jungla amazoniană a Venezuelei, pare a fi rezistent la antibioticele moderne, chiar dacă membrii săi au evitat orice contact cu lumea din afară.