Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Unele produse de curăţare afecteaza funcţia pulmonară

    Expunerea repetată la unele produse de curăţare afectează semnificativ funcţia pulmonară, sugerează un studiu efectuat de Universitatea Norvegiană din Bergen.



    Produse de curăţare afecteaza funcţia pulmonară.


    Femeile care folosesc regulat spray-uri de curăţare înregistrează o scădere a funcţiei pulmonare, în timp, mai mare decât cele care nu folosesc aceste produse, potrivit noilor cercetări.

    Autorii sugerează că particulele chimice din produsele de curăţat sunt inhalate şi irită membranele care căptuşesc căile respiratorii şi plămânii, ducând pe termen lung la deteriorarea acestora.

    Nu a fost observată nici o diferenţă între bărbaţii care folosesc substanţe de curăţat şi cei care nu folosesc.

    Cercetătorii spun că acest lucru ar putea fi explicat prin faptul că femeile ar fi mai sensibile la efectele substanţelor chimice.

    Totodată s-a constatat că substanţele chimice de curăţare erau de multe ori inutile, iar cârpele din microfibră şi apa erau suficiente pentru cele mai multe scopuri.

    De asemenea, oamenii ar trebui să-şi păstreze locuinţele bine ventilate şi să utilizeze lichide de curăţare în loc de spray-uri.

    9 OCTOMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Copiii care dezvoltă alergii ar putea fi receptivi la mai multe probleme mai târziu în viaţă, potrivit unui nou studiu.
    Noi cercetări sugerează că scăderea capacităţii de a identifica anumite mirosuri poate semnala un stadiu precoce al bolii Alzheimer şi declinul cognitiv viitor.
    Oamenii de ştiinţă de la University of Nottingham's School of Life Sciences au descoperit mecanismul de divizare rapidă a celulelor parazitului malariei, o descoperire care ar putea duce la noi tratamente pentru această maladie.
    Un trib izolat în jungla amazoniană a Venezuelei, pare a fi rezistent la antibioticele moderne, chiar dacă membrii săi au evitat orice contact cu lumea din afară.
    Persoanele care consumă apă cu niveluri mai ridicate de litiu par să aibă un risc mai scăzut de a dezvolta demenţă.
    Oamenii de ştiinţă chinezi de la Qinghai Everest Cordyceps Pharmaceutical au dezvoltat un substitut la o ciupercă rară tibetană, Ophiocordyceps sinensis, cunoscută pentru proprietăţile sale anti-cancerigene, dar şi afrodisiace, fiind numită şi Viagra de Himalaya.