Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Cartofii dulci combat diareea copiilor

    Un program al HarvestPlus, care a ajutat agricultorii din Mozambic să crească culturile de cartofi dulci, bogaţi în vitamina A, a redus rata de diaree la copii cu 40 până la 50 de procente, conform unui studiu realizat la International Food Policy Research Institute.



    Cartof dulce portocaliu.


    Bolile diareice sunt a doua cea mai frecventă cauză de deces pentru copiii sub 5 ani.

    Lipsa vitaminei A creşte riscul acestor boli şi a altor infecţii grave. Aproximativ 190 milioane de copii de vârstă preşcolară din intreaga lume nu primesc suficient de multă vitamină A.

    Timp de decenii, oficialii din domeniul sănătăţii au cerut furnizarea de suplimente de vitamine pentru a preveni consecinţele deficitului de vitamina A.

    Experţii spun că este o soluţie eficientă, dar persoanele afectate nu au acces la astfel de suplimente.

    În Mozambic, aproape 70 la sută din copii au deficit de vitamina A.

    Copiii au avut 40 la sută mai puţine cazuri de diaree în satele unde s-au consumat cartofi dulci portocalii, comparativ cu satele unde nu au fost introduşi. Printre copiii sub 3 ani, diferenţa a fost de 50 la sută.

    HarvestPlus urmează aceeaşi abordare cu alte culturi cum ar fi maniocul cu conţinut ridicat de vitamina A în Nigeria, meiul bogat în fier în India, orezul cu conţinut ridicat de zinc în Bangladesh.

    6 MARTIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un recent studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Illinois, Statele Unite, a constatat că acizi graşi mononesaturaţi, o clasă de substanţe nutritive găsite în uleiurile de măsline, nuci şi avocado, influenţeză inteligenţa.
    Persoanele care iau antibiotice o perioadă lungă de timp sunt mai predispuse să dezvolte polipi intestinali, care pot fi un precursor al cancerului intestinal.
    Cercetatorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis au descoperit ca nanoparticule care transporta o toxina gasita in veninul de albine poate distruge virusul imunodeficientei umane (HIV), lasand in acelasi timp celulele din jur nevatamate.
    Un studiu al cercetatorilor de la University of California, Los Angeles School of Medicine arata ca o dieta bazata constant pe un nivel ridicat de fructoza incetineste creierul, impiedica memorarea si invatarea. Intr-o prima faza, acizii grasi omega 3 pot contracara perturbarile.
    Un nou studiu de la Northwestern University din Chicago arată că momentul, intensitatea şi durata expunerii la lumina din timpul zilei, sunt legate de greutatea corporală. Persoanele care au fost expuse la lumina dimineţii au avut un indice de masă corporală semnificativ mai mic decât cei care aveau cea mai mare parte a expunerii lor la lumina din partea a doua a zilei.
    Cercetatori de la Massachusetts Institute of Technology, din Statele Unite, au constatat ca o gena asociata cu longevitatea reglementeaza de asemenea si ceasul interior al organismului.