Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Vitamine

    Deficitul de vitamina D în timpul sarcinii ar putea creşte riscul de boli la copil

    Deficitul de vitamina D prezentat de femeie în timpul sarcinii ar putea creşte riscul copiilor de a dezvolta scleroză multiplă mai târziu în viaţă.



    Somonul, un aliment bogat în vitamina D.


    Un nou studiu realizat de cercetători de la Harvard T.H. Chan School of Public Health confirmă că nivelurile de vitamina D din timpul sarcinii ar putea influenţa sănătatea copiilor.

    Studiul s-a făcut pe 193 de subiecţi, dintre care 163 de sex feminin. Toţi au fost diagnosticaţi cu scleroză multiplă şi au avut mame de la care s-au colectat şi stocat probe de ser prenatal.

    Probele au fost testate pentru nivelurile de ser 25-hidroxivitamina D (25[OH]D), test utilizat pentru a determina nivelurile de vitamina D ale unui individ.

    Un nivel de 20 ng/ml până la 50 ng/ml este considerat optim, în timp ce un nivel cuprins între 10 ng/ml şi 19 ng/ml indică o uşoară până la moderată deficienţă. Nivelurile mai mici de 12,02 ng/ml sunt considerate insuficiente.

    După compararea rezultatelor cu cele ale unui grup de control, echipa a constatat că copiii mamelor care au avut deficit de vitamina D în timpul sarcinii, au avut o probabilitate cu 90 la sută mai mare de a dezvolta scleroză multiplă la maturitate, comparativ cu copiii mamelor care nu au prezentat acest deficit.

    Un studiu publicat anterior, constatase că consumul de alimente bogate în vitamina D în timpul sarcinii ar putea fi benefic viitorului copil, reducându-i cu până la 25 la sută riscul de a dezvolta alergii.

    Alte studii anterioare legaseră, de asemenea, deficitul de vitamina D la adulţi, de probleme cum ar fi sindromul colonului iritabil, demenţă şi un risc crescut de infarct miocardic şi accident vascular cerebral.

    Vitamina D este obţinută prin expunerea pielii la lumina soarelui şi din produsele alimentare, cum ar fi peşte gras, inclusiv sardine şi macrou, ficat, gălbenuş de ou şi ulei din ficat de cod.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat la Columbia University's Mailman School of Public Health, din Statele Unite, arată că utilizarea vitaminelor B poate ajuta la reducerea efectelor dăunătoare ale poluării aerului.
    Un studiu realizat de cercetători de la Pontchaillou University Hospital din Rennes, Franţa, a descoperit cum consumul de alimente ce conţin vitamina C poate reduce riscul de accident vascular cerebral.
    Prin investigarea efectului pe care vitamina D-3 îl are asupra celulelor care alcătuiesc mucoasa vaselor de sânge, oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Columbia, Statele Unite, au identificat pentru prima dată rolul pe care îl joacă "vitamina Soarelui" în conservarea sănătăţii cardiovasculare.
    Administrarea de vitamină B3 ar putea preveni erorile de sarcină şi defectele la naştere, arată un studiu efectuat la Institutul Victor Chang din Sydney, Australia.
    Necesarul zilnic de vitamine, indicaţii şi contraindicaţii conform literaturii de specialitate.
    Studiile facute de cercetatori de la universitatea din York, Marea Britanie, afirma ca vitamina A ar putea opri raspandirea cancerului la tesuturile inconjuratoare. O dieta cu alimente bogate in vitamina A ar face boala mult mai tratabila.