Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Vitamine

    Vitamina C ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral

    GH. MĂNOIU

    Un studiu realizat de cercetători de la Pontchaillou University Hospital din Rennes, Franţa, a descoperit cum consumul de alimente ce conţin vitamina C poate reduce riscul de accident vascular cerebral.



    Fructe de măceş. Foto: MPF/Wikimedia Commons


    La studiu au participat 65 de persoane care au avut un accident vascular intracerebral hemoragic, sau o ruptură a unui vas de sânge in interiorul creierului şi 65 de persoane care erau sănătoase şi nu se confruntaseră cu această boală.

    Participanţii au fost testaţi pentru nivelul de vitamina C în sânge, pentru a vedea relaţia dintre aceasta vitamină şi accidentul vascular cerebral hemoragic, care este mai puţin frecvent decât accidentul vascular cerebral ischemic, dar este cel mai adesea mortal.

    In ansamblu, 41 la sută dintre participanţi au avut niveluri normale de vitamina C, 45 la sută au arătat niveluri scăzute şi 14 la sută au fost consideraţi că au deficit de vitamina C.

    Persoanele care au avut un accident vascular cerebral au avut un nivel foarte scăzut de vitamina C, în timp ce persoanele care nu au avut accident vasculat cerebral au avut niveluri normale de vitamină.

    Rezultatele arată că deficitul de vitamina C ar trebui considerat un factor de risc pentru acest tip de accident vascular, aşa cum este considerată hipertensiunea arterială, consumul de alcool şi excesul de greutate.

    Vitamina C ajută la reglarea tensiunii arteriale şi contribuie la crearea de colagen, o proteină care intră in alcătuirea multora dintre ţesuturi.

    Ea se găseşte in multe alimente, cum ar fi portocale, căpşuni, ardei iute, broccoli, kiwi, lămâi, roşii, grepfrut, coacăze, cătină, măceşe.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Prin investigarea efectului pe care vitamina D-3 îl are asupra celulelor care alcătuiesc mucoasa vaselor de sânge, oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Columbia, Statele Unite, au identificat pentru prima dată rolul pe care îl joacă "vitamina Soarelui" în conservarea sănătăţii cardiovasculare.
    Administrarea de vitamină B3 ar putea preveni erorile de sarcină şi defectele la naştere, arată un studiu efectuat la Institutul Victor Chang din Sydney, Australia.
    Un studiu realizat la Columbia University's Mailman School of Public Health, din Statele Unite, arată că utilizarea vitaminelor B poate ajuta la reducerea efectelor dăunătoare ale poluării aerului.
    Deficitul de vitamina D prezentat de femeie în timpul sarcinii ar putea creşte riscul copiilor de a dezvolta scleroză multiplă mai târziu în viaţă.
    Necesarul zilnic de vitamine, indicaţii şi contraindicaţii conform literaturii de specialitate.
    Studiile facute de cercetatori de la universitatea din York, Marea Britanie, afirma ca vitamina A ar putea opri raspandirea cancerului la tesuturile inconjuratoare. O dieta cu alimente bogate in vitamina A ar face boala mult mai tratabila.