Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Google testează lentila de contact care măsoară glucoza din lacrimi


    Lentilele de contact funcţionează pe baza unui microcip fără fir şi a unui senzor de glucoză miniaturizat încorporat, care se află între două straturi de material moale din care este făcută lentila. Miniaturizarea a ajuns atât de departe, încât tot ansamblul arată ca un bit de sclipici.



    Lentila de contact de la Google. Foto: Googleblog


    Studiile clinice sunt la început şi discuţiile cu Agenţia americană pentru medicamente (FDA) sunt în curs, pentru a transforma această tehnologie în ceva ce oamenii ar putea folosi.

    Lentilele măsoară cantitatea de glucoză din lacrimi de unsprezece ori pe secundă şi încorporează şi un emiţător luminos (LED) care va înştiinţa optic utilizatorul când anumite niveluri de glucoză au fost depăşite în sus sau în jos.

    Cercetătorii de la Google, cunoscuţi pentru descoperirile lor ciudate, speră că un astfel de dispozitiv va ajuta bolnavii de diabet să gestioneze mai bine boala lor.

    GH. MANOIU | 17 IANUARIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Bacteriile care trăiesc în intestin reprezintă prima linie de apărare împotriva diferitelor boli transmise prin alimente, inclusiv salmoneloza, cauzată de bacteriile din genul Salmonella. Pentru a depăși această barieră și a o elimina, Salmonella folosește strategii de competiție bacteriene dezvoltate de-a lungul a milioane de ani.
    Ciupercile pot conţine cantităţi neobişnuit de mari din doi antioxidanţi despre care oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania State University, din Statele Unite, consideră că ar susţine sănătatea şi ar putea contribui la lupta împotriva îmbătrânirii.
    Specialistii de la Biosense Technologies Private Limited din India au realizat o aplicatie smartphone care permite analiza urinei si monitorizarea rezultatelor pentru o perioada de timp.
    Pacienţii cu diabet zaharat ar putea în curând să ia pastile pentru a-şi trata boala, decât să-şi injecteze insulină, afirmă oamenii de ştiinţă australieni.
    Cercetatorii de la Kobe University, Japonia, au studiat efectele lentinanului, un derivat din Lentinula edodes, ciuperca cunoscuta mai ales sub numele de Shiitake sau "Chinese black mushroom" si au ajuns la concluzia ca acesta are activitate anti-inflamatorie intestinala, atenuand severitatea inflamatiei prin reducerea productiei de substante pro-inflamatorii.
    Oamenii de stiinta de la Universitatea din Nottingham au descoperit un strat nedetectat anterior în cornee. Noul strat a fost numit Stratul Dua, dupa numele profesorului de oftalmologie si stiinte vizuale Harminder Dua, care l-a descoperit.