Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Medicamente pentru diabet zaharat care să înlocuiască injecţiile cu insulină

    Pacienţii cu diabet zaharat ar putea în curând să ia pastile pentru a-şi trata boala, decât să-şi injecteze insulină, afirmă oamenii de ştiinţă australieni.



    Dieta, importantă în diabetul de tip 2.


    Dezvoltarea unor noi tratamente pentru diabetul de tip 2 ar putea fi considerată o lovitură majoră în sănătate, injecţiile cu insulină dovedindu-se adesea nesigure şi ineficiente.

    La Universitatea din Adelaide, Australia, se testează medicamente mai sigure şi mai eficiente pentru diabetul de tip 2, care vor reduce efectele secundare şi injecţiile cu insulină.

    Cele două noi medicamente vizează un receptor de proteine ​​cunoscut sub numele de PPARgamma găsit în ţesutul adipos din întreg organismul pentru a scădea nivelul zahărului din sânge prin creşterea sensibilităţii la insulină şi schimbarea metabolismului grăsimilor şi zahărului.

    Primul studiu, realizat în parteneriat cu Institutul de Cercetare Scripps din Statele Unite, a descris 14 versiuni ale unui medicament care activează parţial PPARgamma, având ca rezultat mai puţine efecte secundare decât activarea completă.

    Al doilea studiu, în colaborare cu Universitatea Flinders din Australia de Sud, a folosit cristalografia cu raze X pentru a demonstra modul în care un medicament, rivoglitazona, se leagă de receptorul PPARgamma.

    Rivoglitazona activează complet PPARgamma, dar produce mai puţine efecte secundare decât alte medicamente care activează în acelaşi mod.

    Diabetul de tip 2, care se caracterizează prin rezistenţă la insulină şi, ulterior, un nivel ridicat al zahărului din sânge, rezultă, de obicei, din factori ai stilului de viaţă, precum dieta proastă şi lipsa de exerciţii fizice.

    Insulina injectabilă este problematică şi este de dorit ca oamenii să poată renunţa la ea, deoarece este dificil să se obţină nivelul corect.

    8 MAI 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetatorii de la Kobe University, Japonia, au studiat efectele lentinanului, un derivat din Lentinula edodes, ciuperca cunoscuta mai ales sub numele de Shiitake sau "Chinese black mushroom" si au ajuns la concluzia ca acesta are activitate anti-inflamatorie intestinala, atenuand severitatea inflamatiei prin reducerea productiei de substante pro-inflamatorii.
    Oamenii de stiinta de la Universitatea din Nottingham au descoperit un strat nedetectat anterior în cornee. Noul strat a fost numit Stratul Dua, dupa numele profesorului de oftalmologie si stiinte vizuale Harminder Dua, care l-a descoperit.
    O echipă de cercetători de la Institut de Recherche Expérimentale et Clinique al Universităţii catolice din Louvain a identificat modul în care se formează metastazele şi cum s-ar putea evita apariţia lor. Ei au identificat compuşi care ar putea să fie folosiţi pentru a preveni apariţia de metastaze la pacienţii cu tumori maligne.
    Energia mentală scăzută poate afecta modul de mers pe jos la persoanele în vârstă, mai mult decât oboseala fizică. Noi cercetări subliniază relaţia dintre capacitatea de mers pe jos şi starea de spirit raportată la sine.
    O mică moleculă numită tetrandrina, extrasă dintr-o plantă din Asia, a demonstrat că are potenţial de inhibare a infecţiei celulelor umane albe din sânge în vitro şi de a preveni boala Ebola.
    Un extract din planta Tripterygium wilfordii numită şi Thunder of God vine, folosită în medicina tradiţională chineză de peste 2000 de ani, a fost utilizat cu succes pentru a trata în laborator animale obeze.