Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Mirosurile simple cresc vânzările şi performanţele intelectuale

    BOGDAN-FLORIN PAUL | 30 APRILIE 2023

    Mirosurile pot redeştepta amintiri, de exemplu, mirosul unui anumit parfum poate declanşa în minte imaginea primei iubiri. Dar mirosurile te pot încuraja şi să cumperi ceva - şi de aceea unii dezvoltatori imobiliari din SUA gătesc prăjituri în casele pe care încearcă să le vândă.



    Mirosurile simple cresc vânzările şi performanţele intelectuale. Foto: Richárd Ecsedi/Unsplash


    Experţii în marketing de la Washington State University, SUA şi de la Universitatea din St. Gallen (Elveţia) au făcut un studiu pentru a afla care mirosuri sunt mai eficiente pentru a transpune consumatorii într-o stare a minţii predispusă la cumpărături.

    Concluziile lor sunt că mirosurile simple sunt mai bune.

    Ei au expus sute de cumpărători elveţieni la un miros simplu de portocale şi un miros mai complex, de portocale cu busuioc, sau ceai verde.

    Bonurile înregistrate de casele de marcat au indicat o creştere a vânzărilor când în aer era numai mirosul de portocale.

    Un miros simplu este de asemenea benefic si pentru sarcini cognitive.

    Cercetătorii de la Washington State University au expus la diverse mirosuri o serie de studenţi care rezolvau probleme lingvistice.

    Rezultatul a fost că studenţii au rezolvat probleme mai complexe într-un timp mai scurt atunci când mirosul din aer era unul simplu, decât atunci când mirosul era mai complex sau nu exista nici un miros.

    Eric Spangenberg, decanul de la College of Business al universitatii americane, spune că un miros mai simplu este mai uşor de procesat de către creier, aşadar mintea se poate concentra mai bine la a gândi, la a lucra... sau la a cumpăra.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Numeroase studii arată că ceea ce este bun pentru inimă este bun şi pentru creier. Activitatea fizică şi o dietă sănătoasă menţin o bună activitate a inimii şi un flux de sânge către creier care îi menţine buna funcţionare, reducând riscul de demenţă.
    Violenţa domestică poate afecta copii chiar înainte de naştere, ca urmare a faptului că ei sunt deosebit de sensibili la suferinţa mamelor, au constatat specialiştii de la Melbourne’s Royal Women’s Hospital, Australia.
    Cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco, Statele Unite, au descoperit că microbii intestinali pot juca un rol în neurodegenerarea care caracterizează scleroza multiplă.
    Extractul de Pelargonium sidoides, o varietate de muşcată, inactivează virusul HIV de tip 1 şi previne invadarea celulelor umane de către acest virus.
    Tinerii care suferă de depresie şi au un nivel ridicat de cortizol au de 14 ori mai multe şanse să facă o formă de depresie majoră, decât cei care nu au acest nivel de hormon al stresului.
    Un medicament extras din plante folosite de secole în vechea medicină chineză pentru a trata malaria, ar putea ajuta la tratamentul tuberculozei şi ar putea încetini evoluţia rezistenţei la medicamente.