Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Rechinii de Groenlanda trăiesc peste 400 de ani

    Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au folosit datarea cu radiocarbon pe 28 de rechini de Groenlanda pentru a determina vârsta lor, şi au estimat că o femelă avea aproximativ 400 de ani.



    Rechin de Groenlanda (Somniosus microcephalus).


    Echipa a constatat că rechinii cresc cu doar 1 cm pe an şi ating maturitatea sexuală la vârsta de aproximativ 150 de ani.

    Fostul vertebrat care deţinea recordul de vârstă a fost o balenă bowhead (balena de Groenlanda) estimată a avea 211 de ani.

    Recordul absolut este deţinut de nevertebrate, cu o scoică în vârstă de 507 de ani, numită Ming.

    Rechinii de Groenlanda sunt animale uriaşe, care pot creşte până la 5 m lungime. Ei pot fi găsiţi, înotând încet, de-a lungul apelor reci şi adânci ale Atlanticului de Nord.

    Cu acest ritm lent de viaţă şi cu o rată de creştere la fel de lentă, era de aşteptat ca ei să trăiască o lungă perioadă de timp.

    Pentru că datarea cu radiocarbon nu furnizează date exacte, cercetătorii cred că femela de rechin studiată ar avea vârsta cuprinsă între 272 şi 512 de ani şi s-a luat în calcul jumătatea, deci aproximativ 400 de ani.

    Aceasta înseamnă că s-a născut între anii 1501 şi 1744, dar data de naştere cel mai probabilă a fost în secolul al 17-lea.

    Din cauza pescuitului excesiv din trecut, toate vechile animale au dispărut şi destul de rar pot fi văzute femele mature sexual şi pui nou-născuţi sau minori.

    Există totuşi un număr foarte mare de "adolescenţi", dar va dura încă 100 de ani până vor deveni activi sexual.

    15 SEPTEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cel puţin 441 de specii noi de animale şi plante au fost descoperite în ultimii ani în marea pădure tropicală neexplorată a Amazonului.
    Oasele fosilizate ale unui dinozaur considerat a fi cea mai mare creatură care a mers vreodată pe Pământ au fost descoperite în Argentina, în apropiere de localitatea La Flecha, Patagonia.
    Cercetatorii de la Universitatea Bristol au descoperit ca florile comunica cu albinele prin camp electric. Florile au modele, culori stralucitoare si parfumuri diferite, ce atrag insectele. Dar ele emit si un camp electric prin care comunica informatii.
    O echipă de oameni de ştiinţă din Peru şi Statele Unite au descoperit trei specii noi de şopârle în Munţii Anzi peruvieni.
    Paleontologii au descoperit în Alberta, Canada, o nouă specie de dinozaur cu coarne, care a trăit acum 65 milioane de ani.
    Descoperirea unor rămăşiţe de microorganisme vechi de cel puţin 3,77 miliarde de ani constituie dovezi directe ale uneia dintre cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ.