Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Desene pe stâncile Saharei

    GH. MĂNOIU | 17 NOIEMBRIE 2022

    Desenele artistice găsite pe pereţii unei peşteri din deşertul egiptean de vest, au fost datate provizoriu ca având 6 - 7000 ani vechime, ceea ce înseamnă că au fost create cu cel puţin 1000 de ani înainte de piramide.



    Desene în deşertul din vestul Egiptului. Foto: Roland Unger/Wikimedia Commons.


    Reperate de un turist la Wadi el Obeiyid, la nord de Farafra, desenele reprezentând o girafă, un bou, două bărci şi conturul unei mâini, au fost examinate recent, deşi descoperirea lor s-a făcut încă din 2010.

    Site-ul arheologic cu noile imagini gravate în suprafeţe de cretă albă a fost numit Boats Arch, ca o referire la forma peşterii, aflată la 600 km sud-vest de Cairo şi la 50 km de drumul asfaltat spre Farafra.

    Este la 3 km de un alt site, peştera Wadi el Obeiyid, examinat în 1995. Cele două site-uri aparţin aceleiaşi perioade.

    Cum în peşteră şi în zonă nu s-au găsit urme care să ateste existenţa unor girafe, se poate presupune că reprezentările bărcilor sau girafelor sunt elemente văzute în altă parte.

    De aici se poate trage concluzia că oamenii acelor timpuri călătoreau pe distanţe foarte lungi şi ar fi vizitat marea sau valea Nilului.

    Astăzi zona este aridă, dar cu mii de ani în urmă era o savană cu păşuni care oferea subzistenţă grupurilor de oameni şi animale.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetările efectuate pe rămăşiţele umane descoperite în oraşul tunisian Cartagina, arată că ADN-ul mitocondrial sau informaţiile genetice din partea mamei au venit de pe coasta mediteraneană nordică, din Peninsula Iberică, unde este acum Spania şi Portugalia.
    O nouă analiză cu tehnologii de ultimă oră, făcută de cercetători de la University of Colorado Boulder arată că cele mai vechi petroglife din America de Nord, tăiate în mai mulţi bolovani în vestul Nevadei, au fost făcute în urmă cu 10500 de ani sau chiar 14800 de ani.
    Furtunile de nisip, care au avut loc în regiunea Ica din Peru, au adus la lumină noi geoglife în câmpiile Nazca.
    Cele două mumii ale populaţiei Huari au fost descoperite intacte în timpul săpăturilor de la templul piramidă Huaca Pucllana, districtul Miraflores, suburbie a capitalei Lima şi se presupune că sunt mai vechi de 1000 de ani.
    Cercetătorii de la Universitatea din Utrecht, Olanda, cred că pot face legătura între perturbarea majoră care a lovit civilizaţia Maya în secolul al 6-lea şi o erupţie a vulcanului El Chichon.
    Arheologii au dezgropat un site funerar la Amphipolis, în nordul Greciei şi experţii cred că mormântul a aparţinut unei figuri importante datând din ultimul trimestru al secolului al patrulea î.Hr.