Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Excesul de junk food perturbă creierul adolescenţilor

    O alimentaţie prea bogată în grăsimi poate perturba masiv maturizarea cortexului adolescenţilor, conform oamenilor de ştiinţă de la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich (ETH) şi de la Universitatea din Zurich.



    Junk food.


    Grăsimile saturate se găsesc, de exemplu, în aşa numitele produsele alimentare junk food, cârnaţi, unt, ulei de nucă de cocos.

    Animalele tinere folosite în testările din laborator, care au primit o dietă bogată în grăsimi saturate, au prezentat tulburări cognitive.

    În ceea ce priveşte animalele adulte, au arătat exces de greutate, dar nu şi tulburări cognitive.

    Cercetătorii au subliniat faptul că vârsta la care se face aportul de grăsimi saturate are un rol esenţial în dezvoltarea acestor tulburări cognitive.

    Adolescenţa este într-adevăr, perioada în care are loc maturarea cortexului prefrontal.

    În urma traumatismelor sau a unei tumori, cortexul prefrontal poate să nu mai funcţioneze în mod corespunzător.

    Comportamentul unui individ se poate schimba: dificultăţi în procesul de învăţare, inhibiţii, sau adoptarea unui comportament infantil ori agresiv.

    Studiul nu a cuantificat nivelul minim de grăsimi saturate din alimente care poate provoca leziuni ale cortexului.

    9 MARTIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Vizionarea prea mult a emisiunilor la televizor la vârsta de 2 ani conduce la obiceiuri alimentare proaste în perioada adolescenţei şi performanţe slabe la şcoală, spun cercetătorii de la Şcoala de Psihoeducaţie a Universităţii din Montreal, Canada.
    Cercetătorii de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă au stabilit că alcoolul poate duce la cancer de orofaringe, laringe, esofag, ficat, colon, rect şi de sân la femei.
    Curcumina, substanţa ce se găseşte în turmeric, componentă a cunoscutului condiment indian curry, ar putea, conform unui recent studiu, să alunge amintirile rele şi teama.
    Cercetătorii de la University of Leicester au descoperit că tămâia are proprietatea de a distruge celulele canceroase in cancerul ovarian.
    Inginerii de la Massachusetts Institute of Technology au dezvoltat un test simplu de urină care citeste semnalele de la o tumoare care creşte, pentru a detecta boala canceroasă. Această metodă a fost folosită pentru detectarea bolilor infecţioase, iar acum, noua tehnologie permite detectarea bolilor netransmisibile în acelaşi mod.
    Stimulatoarele cardiace, pompele de insulină şi alte dispozitive folosite în spitale au probleme de securitate care le fac vulnerabile la atacuri, conform cu două studii separate.