Ştiri şi informaţii din toată lumea. 29 aprilie 2024

    Societate

    Examinarea scheletelor găsite la Jebel Sahaba, pe malul de est al Nilului, în nordul Sudanului, aparţin victimelor celui mai vechi conflict armat din lume, de acum 13000 de ani, spun antropologii de la Universitatea din Bordeaux. »
    Marele Zid Chinezesc este una dintre cele mai mari construcţii umane, ce se întinde pe mii de kilometri. A fost ridicat acum mai bine de 2000 de ani, dar cu sute de ani înaintea lui, în vremuri tulburi, statele razboinice din regiune au construit alte ziduri care să le protejeze. »
    Un cutremur cu magnitudinea Mww 6.8 a lovit regiunea Marrakesh-Safi din Maroc pe 8 septembrie 2023, la 22:11 UTC (23:11 ora României). »
    Dramă, dragoste.
    Filmul spune povestea dintre neconvenționalul Alexander și frumoasa Caro, a căror întâlnire întâmplătoare la metroul din Viena le schimbă complet traseul imaginat al propriilor vieți. „Un film despre frici, promisiuni, candoare, asumare de riscuri, frumusețe sufletească, speranță și fulgi de păpădii.” »
    Arheologii egipteni au anunţat descoperirea unui oraş care datează de mai mult de 7000 de ani, la aproximativ 390 km sud de Cairo. »
    Cel puţin 11 insule din Arhipelagul Insulelor Solomon de Nord au dispărut în ultimele decenii, sau se confruntă cu o eroziune severă. »
    Un paleontolog de la University of Bath din Anglia, a studiat fosilele păstrate într-un muzeu din Canada timp de peste 75 ani şi a descoperit noi specii de dinozauri. »
    Confruntată cu violența sexistă și sexuală, Autoritatea Autonomă de Transport din Paris va înființa „locuri sigure” în septembrie anul viitor pentru a oferi adăpost victimelor hărțuirii și agresiunilor. »
    O echipă de biologi marini germani şi canadieni au găsit pentru prima dată în Oceanul Atlantic aşa-numitele "zone moarte", locuri unde nu poate exista viaţă, deoarece nu există aproape deloc oxigen dizolvat în apă. »
    O a treia structură piramidală a fost găsită în faimoasa piramidă Kukulkan din estul Mexicului, asemănând-o astfel cu alcătuirea unei matrioşka, celebra păpuşă rusească în interiorul căreia se află alte păpuşi identice, dar mai mici. »
    Viitorul unuia dintre simbolurile Elveţiei este în pericol după ce un studiu a constatat că sunetul clopotelor purtate de vacile alpine le poate afecta auzul şi obiceiurile de hrănire. »
    Mont Blanc, cel mai înalt munte din Europa de Vest, a pierdut 1,3 metri din înălţimea sa, potrivit ultimelor măsurători. »
    Cercetătorii de la Albert Einstein College of Medicine din New York City, Statele Unite, consideră că oamenii sunt aproape de limita maximă de viaţă şi că este puţin probabil ca ei să trăiască dincolo de vârsta de 125 de ani. »
    Descoperirile de la complexul arheologic Ventarron, inclusiv un mic templu Mochica situat la 4 km distanţă de zona Pomalca în Lambayeque, oferă indicii despre unele dintre cele mai vechi culturi peruane. »
    O familie din Florida a găsit artefacte de aur in valoare de un milion de dolari, inclusiv o monedă regală a unui monarh spaniol, recuperate de pe o navă spaniolă care s-a scufundat în largul coastei Floridei acum 300 de ani. »
    Parlamentul Estoniei a votat modificarea Legii privind dreptul familiei pentru a permite căsătoriile între persoane de același sex de la 1 ianuarie 2024. »
    Dacă înainte de Columb, oamenii au ajuns în America o dată sau de mai multe ori, este o întrebare la care arheologii tânjesc de mult timp să găsească răspunsul şi poate că noile dovezi genetice din Peru ar putea încheia dezbaterea. »
    Aproximativ 80% dintre persoanele care locuiesc în zonele urbane sunt expuse la niveluri de poluare a aerului care nu respectă limitele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. »
    Caşmirul obţinut din lână de capră braziliană este cel mai bun din lume, potrivit unui studiu realizat la Institutul de Zootehnie al Universităţii Federale Rurale din Rio de Janeiro. »
    Cadavrul neidentificat al unui animal cu mâini umane, a fost găsit plutind într-un curs de apă în America Latină şi localnicii cred că creatura ar fi fost misterioasa chupacabra. »
    O sferă uriaşă de piatră descoperită în Bosnia ar putea fi cea mai mare sculptură de acest fel realizată vreodată de mâini omeneşti. »
    Cea de-a XVI-a ediția a Salonului Internațional de Carte Bookfest, se va desfășura în perioada 24-28 mai 2023, la Complexul Expozițional Romexpo din București, în pavilionul B2. »
    Civilizatia Maya este cunoscuta pentru templele sale, pentru sistemul de scriere, pentru cunostiintele de matematica si astronomie si mai ales pentru calendarul lor, dar originile acestei civilizatiei raman un mister. »
    Uneltele de piatră găsite în nord-vestul Kenyei datează de acum 3,3 milioane de ani, contestând povestea răspândită până acum despre evoluţia umanităţii. »
    Un set de sculpturi în piatră, vechi de 7000 de ani, au fost găsite adânc în interiorul Cercului Arctic. »
    Scanările radar efectuate pentru a găsi locul de veci al reginei Nefertiti au scos la iveală posibila existenţă de material organic în spaţiile goale din spatele a doi pereţi ai mormântului lui Tutankhamon. »
    Arheologii care investighează complexul arheologic Samanco în regiunea Ancash din Peru au făcut o descoperire de senzaţie: un mormânt care conţine mai multe lăcaşe de înmormântare, textile fine, bijuterii şi instrumente muzicale. »
    Populaţia de pinguini imperiali din Anctarctica ar putea scădea cu cel puţin o cincime până în 2100, din cauză că banchiza, pe care locuiesc păsările, devine tot mai mică. »
    Un sat din perioada romană, datând din secolul 3-4 e.n., a fost descoperit în Lipnica Dolna lângă Jasło (Transcarpatia), Polonia. Printre aproximativ o mie de obiecte arheologice găsite aici, este şi un cuptor mare de ars ceramică. Astfel de cuptoare sunt extrem de rare în Carpaţi. »
    Arheologii australieni speră că studiul privind arta pe stânci din regiunea Kimberley va confirma că imaginile sunt printre cele mai vechi din lume. »
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California, Berkeley, Statele Unite, au descoperit resturi de plante de apă dulce şi de animale îngropate în câmpiile aride ale deşertului Atacama din Chile, sugerând că inima acestui peisaj super-uscat a fost cândva luxuriantă. »
    O echipă de la Regional Center for Scientific Research and Technology Transfer, a anunţat descoperirea în Patagonia, sudul Argentinei, a unui depozit de fosile de 60000 km pătraţi, care datează de acum 160 - 140 milioane ani. »
    Cercetătorii de la Universitatea din Utrecht, Olanda, cred că pot face legătura între perturbarea majoră care a lovit civilizaţia Maya în secolul al 6-lea şi o erupţie a vulcanului El Chichon. »
    Monstrul din Loch Ness este cel mai probabil un somn mare, potrivit lui Steve Feltham, un expert care a petrecut 24 de ani în căutarea lui Nessie. »
    Institutului National de Antropologie si Istorie din Mexic anunta descoperirea a aproape 5000 de picturi rupestre facute de grupurile de vanatori si culegatori ce au locuit in pesterile si vaile din Sierra de San Carlos, regiunea Burgos si Tamaulipas. »






    TE-AR MAI PUTEA INTERESA: